Właściwe odżywianie jest pierwszym warunkiem naturalnej odporności organizmu, ponieważ zawiera najwięcej wartości odżywczych potrzebnych do zachowania zdrowia, stałej wagi ciała i długiego życia.

Dlatego najzdrowszym dla człowieka pokarmem są pełne ziarna zbóż (ryż brązowy, proso, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, orkisz, amarantus), roślin strączkowych (soczewica, groch, fasolki różnych odmian, soja), a także warzywa i owoce oraz produkty uzupełniające: oleje tłoczone na zimno, nasiona oleiste, orzechy, glony morskie i ryby w umiarkowanej ilości. Pokarmy, które jadamy na śniadanie, obiad i kolację, mogą nie tylko chronić nas przed wieloma chorobami zagrażającymi życiu, ale także wpływać na okres prawidłowego funkcjonowania najważniejszych organów ciała.

Wszystko, co jemy tworzy naszą krew, komórki i tkanki – a tym samym nasze uczucia, myśli i świadomość. Aby była równowaga w organizmie, musi być równowaga w środowisku człowieka, a więc także w pożywieniu, które człowiek wbudował w swoje ciało. Pokarm powinien być przyjmowany w stanie naturalnym, tzn. jak najmniej przetworzony i w ograniczonej ilości. Odpowiednio zestawiony pokarm zapewnia nie tylko zasób energii na kilka godzin, ale też wykorzystanie przez organizm w maksymalnym stopniu wartości odżywczych pożywienia. Pokarm trzeba traktować jako dynamiczną żywą całość, a nie jako zbiór poszczególnych składników. Działanie witamin, pierwiastków śladowych, enzymów, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białek itp. jest ściśle związane z tajemniczymi i cudownymi zjawiskami życia i rozwoju. To jest właśnie przyczyną wyższości pokarmów całościowych, kompletnych nad rafinowanymi – pozbawionymi większości składników, ubogich i często będących już tylko pustą kalorią. Nowy sposób odżywiania się – a mamy nadzieję, że wkrótce zaczną go Państwo stosować – ma ogromną moc, zdolną chronić nas przed wszelkimi chorobami cywilizacyjnymi i wczesnym starzeniem się organizmu. Należy pomyśleć o tym, że ten, kto oszczędza na żywności naturalnej, wyda na leczenie i leki, które usuwają tylko objawy choroby.